Αμπέλι β , vigneto b, vignoble b, mahastian b, weinberg b, vinamar jaistandus b, vinbergxardenon b, vinya b, vinograd b, vinea b, vynuogynas b, vinja b, wijngaard b, viinitarha b, winnica b, vinha b, vie b, vinice b

Αύριο ανοίγει τις πύλες του για το κοινό.
«Είναι ένα μουσείο ευρωπαϊκών προδιαγραφών που εστιάζοντας στις νεότερες πτυχές της ελληνικής ιστορίας, εμπλουτίζει τον μουσειακό χάρτη της Αθήνας, αλλά και της χώρας. Περίπου τρεις δεκαετίες αφότου ο χώρος κρίθηκε διατηρητέος, σήμερα το Βιομηχανικό Μουσείο γίνεται πόλος έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Ο επισκέπτης θα μπορεί να ταξιδέψει στα χρόνια του φωταερίου, να δει μοναδικά σωζόμενες στην Ευρώπη εγκαταστάσεις και να ξεναγηθεί στο τεχνολογικό πάρκο μιας άλλης εποχής. Το Βιομηχανικό Μουσείο αποτελεί δείγμα της πολιτιστικής πολιτικής του δήμου της Αθήνας και της αποφασιστικότητας του δήμου να αντιταχθεί στα φαινόμενα διάλυσης και αδράνειας» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης εγκαινιάζοντας σήμερα το πρώτο Βιομηχανικό Μουσείο της Αθήνας, στο Γκάζι.Το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας ιδρύθηκε το 1857 για να καλύψει την ανάγκη της πόλης για δημόσιο φωτισμό. Υπήρξε η πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα και παρείχε φωτισμό και ενέργεια στην Αθήνα για σχεδόν 130 χρόνια, μέχρι το 1984 που έκλεισε οριστικά. Λίγα χρόνια μετά το κλείσιμο του εργοστασίου ξεκίνησαν οι πρώτες μελέτες για την αξιοποίηση των παλαιών εγκαταστάσεων. Ο χώρος κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού με την προοπτική να γίνει μουσείο και χώρος πολλαπλών εκδηλώσεων.

Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τεχνολογίας και βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, καθώς σώζεται το μεγαλύτερο μέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων και σχεδόν ακέραιο ένα μεγάλο μέρος του μηχανολογικού του εξοπλισμού. Αυτό, σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση αντικειμένων από το εργοστάσιο καθώς και συσκευών φωταερίου αποτελούν την πλούσια συλλογή του Βιομηχανικού Μουσείου.

Η επισκευή και αποκατάσταση των παλαιών κτιρίων, καθώς και η οργάνωση του ελευθέρου χώρου του συγκροτήματος ολοκληρώθηκε το 2004. Το 2011 η νέα διοίκηση της Τεχνόπολης ανέλαβε το φιλόδοξο έργο της δημιουργίας Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, αναθέτοντας σε μια ομάδα επιστημόνων την υλοποίηση του μουσείου.

«Πριν από δύο χρόνια περίπου τέθηκε από τον Κωστή Μπιτζάνη, ως στόχος η δημιουργία του μουσείου και σήμερα έχουμε εγκαίνια. Τα χρήματα για τη δημιουργία του μουσείου έχουν προέλθει από την ετήσια επιχορήγηση της Τεχνόπολης από το Δήμο Αθηναίων, χωρίς έξτρα κονδύλι για αυτή τη λειτουργία και από τις χορηγίες των τριών μεγάλων εταιρειών φυσικού αερίου, της ΔΕΠΑ, της ΔΕΣΦΑ, και της ΕΠΑ οι οποίες έχουν συνδράμει το μουσείο και πρακτικά δηλαδή δωρίζοντας μέρος της συλλογής. Έχουμε διαμορφώσει ως μουσειακούς χώρους 800 τετραγωνικά μέτρα και άλλα 600 τετραγωνικά μέτρα αύλειων χώρων» είπε μιλώντας στο ΑΜΠΕ η Ερατώ Κουτσουδάκη, αρχιτέκτονας, μουσειολόγος και υπεύθυνη για τη μελέτη και την υλοποίηση του έργου.

Ο επισκέπτης ακολουθώντας ένα μουσειολογικό περίπατο με συγκεκριμένες στάσεις έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, να παρακολουθήσει τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου και να ανακαλύψει ένα έως σήμερα ξεχασμένο κομμάτι της ιστορίας της Αθήνας.

«Σε μία εποχή που η χώρα μας ψάχνει το δρόμο για ένα νέο αναπτυξιακό ξεκίνημα, η ηλικία αυτού του μουσείου και το αφιέρωμα που κάνουμε «οι τέχνες συναντούν τη βιομηχανία», νομίζω ότι φέρνει τη βιομηχανία, ως την πιο αναπτυξιακή δραστηριότητα, στο προσκήνιο. Πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί τη δική μας συμβολή στη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για ένα καινούργιο αναπτυξιακό ξεκίνημα» είπε, στη διάρκεια των εγκαινίων, ο διευθύνων Σύμβουλος της Τεχνόπολης Κωστής Μπιτζάνης.

Το Βιομηχανικό Μουσείο της Αθήνας ανοίγει τις πύλες του για το κοινό αύριο Κυριακή 27 Ιανουαρίου. Παράλληλα και για ένα μήνα διοργανώνεται στην Τεχνόπολη έκθεση με τίτλο «Οι τέχνες συναντούν τη Βιομηχανία». Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στη Βιομηχανία το οποίο περιλαμβάνει έκθεση 12 εικαστικών με τίτλο «Υποπροϊόντα» που επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Ψυχούλης, την έκθεση «Εργάτες» με την επιμέλεια του Πλάτωνα Ριβέλλη, μια φωτογραφική έκθεση αφιερωμένη στα βιομηχανικά θεματικά μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, προβολές κινηματογραφικών ταινιών με θέμα τη βιομηχανία που επιμελήθηκε η Σώτη Τριανταφύλλου καθώς και παραστάσεις θεάτρου σκιών από τον Σωτήρη Χαρίδημο με τίτλο «Ο Καραγκιόζης γκαζιέρης».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, ένα «βιομηχανικό μουσείο» απαράμιλλης αρχιτεκτονικής, από τα πιο ενδιαφέροντα στον κόσμο, αποτελεί σήμερα ένα πολυδύναμο χώρο πολιτισμού, αναβαθμίζοντας μια ιστορική περιοχή της πρωτεύουσας και δημιουργώντας έναν ακόμη θετικό πόλο στην πολιτισμική ταυτότητα της Αθήνας.

Στεγάζεται στο παλιό εργοστάσιο Φωταερίου συνολικής έκτασης 30 περίπου στρεμμάτων, γνωστό ως Γκάζι, δίπλα στον Κεραμεικό και κοντά στην Ακρόπολη. Η σταδιακή μεταμόρφωσή της σε κέντρο φιλοξενίας εκδηλώσεων ποικίλου ενδιαφέροντος, δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να περιηγηθεί σε ένα χώρο γεμάτο εικόνες, γνώσεις, και συναισθήματα. Η γοητεία μιας άλλης εποχής, που αποπνέει ο χώρος με τα θεόρατα καζάνια (αεριοφυλάκια), τις καμινάδες και τους φούρνους «συνωμοτεί» ευλαβικά στο να καθιερωθεί ως «εργοστάσιο» προστασίας και παραγωγής της τέχνης.

Λειτουργεί από το 1999 και είναι αφιερωμένη στην μνήμη του αξέχαστου συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι. Τιμώντας την ελληνική ποίηση, κάποια κτίρια που λειτουργούν στον χώρο της, φέρουν το όνομα μεγάλων Ελλήνων ποιητών : Ανδρέας Εμπειρίκος (Αίθουσα Δ1), Άγγελος Σικελιανός (Δ4), Γιάννης Ρίτσος (Αμφιθέατρο Ρ/Σ «Αθήνα 9 84»), Κωστής Παλαμάς(Δ10), Τάκης Παπατσώνης (Δ6), Κωνσταντίνος Καβάφης (Δ7), Κώστας Βάρναλης (Α8) και Νίκος Γκάτσος (Δ12).

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει ξεναγήσεις για μαθητές Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, ΕΠΑΛ, ΣΔΕ και σπουδαστές σε ΕΠΑΣ και ΙΕΚ στους χώρους του παλαιού εργοστασίου παραγωγής Φωταερίου στο Γκάζι.

Σκοπός της ξενάγησης είναι να δώσει πληροφορίες για την ιστορία του εργοστασίου (1857-1984) και για τον τρόπο λειτουργίας του. Μέσα από μια διαδρομή στους σημαντικότερους χώρους της Τεχνόπολης, αναδεικνύεται ταυτόχρονα η σχέση του με την πόλη της Αθήνας, αλλά και η κοινωνική πλευρά του μικρόκοσμου του εργοστασίου που πέρα από τις βασικές του λειτουργίες, διέθετε τραπεζαρία, κουρείο, λουτρά και άλλους βοηθητικούς χώρους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στη διαδικασία παραγωγής του φωταερίου, τεχνολογία επαναστατική για την εποχή ίδρυσης του εργοστασίου.

Η ξενάγηση στους χώρους του παλαιού εργοστασίου φωταερίου μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά και συμπληρωματικά με μια ποικιλία θεμάτων που διδάσκονται οι μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου. Μέσα από τη γνωριμία με τους χώρους του εργοστασίου, μαθήματα όπως η νεότερη ελληνική ιστορία, η τεχνολογία, η χημεία, η φυσική κ.ά. παίρνουν άλλη διάσταση και εφαρμογή, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις των μαθητών και κάνοντας πιο ευχάριστη τη μάθηση.

Για τους μαθητές προτείνεται το παρακάτω εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για την προετοιμασία της ξενάγησης, είτε για την εμπέδωση των γνώσεων που απέκτησαν από αυτή.

Για το δημοτικό:
1. Παραγωγή Φωταερίου.pdf
2. Σταυρόλεξο Δημοτικό.pdf

Για το γυμνάσιο:
1. Αεριοφυλάκια.pdf
2. Δραστηριότητα Γυμνάσιο.pdf

Για το λύκειο:
Βιομηχανική κληρονομιά_Λύκειο.pdf

Για τον προγραμματισμό της επίσκεψης μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα. Μαρία Φλώρου ή την κα. Θάλεια Σπυριδάκι.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 3475518, 210 3461589
Fax. 210 3413228
Email: mflorou(AT)athens-technopolis.gr
Δ/νση: Πειραιώς 100, Γκάζι

Πρόγραμμα  ξεναγήσεων
Ημέρες: Δευτέρα με Παρασκευή
Ώρες: 09.30-14.00
Διάρκεια: 50 λεπτά
Συμμετοχή ανά μαθητή: Δωρεάν
Αριθμός μαθητών ανά ομάδα: 25

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

βιβλιαράκια||bookies

the books gave Matilda a hopeful and comforting message: you are not alone

Discover

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Lina's Cosmos

welcome to my cosmos!!! Μεγάλες δόσεις από Βιβλία, συγγραφή, δημιουργική γραφή, healthy tips με συμπληρώματα διατροφής και βότανα, φυσικές συνταγές καθώς και ιδέες για χειροποίητα δώρα.Προσθέστε φαντασία και καλή απόλαυση!!!

scientificlove

Physics, Chemistry, Psychology, entertainment, social network

Περιδιαβαίνοντας

- Passing through the Αrts, culture and civilization, nature and human

SKYLINE REPORTS

comedy magazine

Prosecco Trail

Welcome to a space about sparkling wine, winemakers and lost empires along the trails of the Alps and Adriatic Sea.

Iva Roskin

ivaroskin.wordpress.com

Adventure Travel Nepal

Nepal tour operator and trekking agent

Kula Kunywa

Tales of Taste

zumpoems

Zumwalt Poems Online

Stories That Are All True

...and some of them actually happened.

Arts Discourse

"berlari bolak-balik"

fotografia najwidoczniej realna

Wszystko, co nie pozwala przejść obojętnie...

the drunken cyclist

I have three passions: wine, cycling, travel, family, and math.

%d bloggers like this: