Αμπέλι β , vigneto b, vignoble b, mahastian b, weinberg b, vinamar jaistandus b, vinbergxardenon b, vinya b, vinograd b, vinea b, vynuogynas b, vinja b, wijngaard b, viinitarha b, winnica b, vinha b, vie b, vinice b

Πηγή: Wine .gr
Ημερομηνία δημοσίευσης: March 22, 2013Ενώ τις τελευταίες ημέρες όλοι ασχολούνται με τις Κυπριακές τράπεζες εμείς θα μιλήσουμε για τις Κυπριακές ποικιλίες και κρασιά!

Το κρασί φαίνεται ότι δεν είναι καινούρια ιστορία για την Κύπρο. Αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν πως η Κύπρος ήταν πρωτοπόρος στην οινική ανάπτυξη όλων των Μεσογειακών χωρών. Στην σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, έχουν χαραχτεί 6 οινικές διαδρομές και δίνεται έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες. Την λευκή ποικιλία Ξυνιστέρι και τις ερυθρές Μαραθεύτικο, Μαύρο, Όφθαλμο και Λευκάδα.

Το Ξινιστέρι είναι η σημαντικότερη γηγενής λευκή ποικιλία της Κύπρου. Τα αρώματα της θυμίζουν λουλούδια και εσπεριδοειδή με μεταλλικές νότες. Το σώμα της είναι μέτριο με ευχάριστη οξύτητα. Είναι προτιμότερο να καταναλώνονται όταν τα κρασιά είναι φρέσκα με εξαιρέση αυτά που παράγονται από πολύ ορεινούς αμπελώνες όπως ο Πετρίτης από το Βασιλικό οινοποιείο της Κυπερούντας που έχει μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

Το Μαραθεύτικο είναι ερυθρή ποικιλία, που λόγω της δυναμικής του, οι φυτεύσεις συνεχώς αυξάνονται. Τα κρασιά έχουν συνήθως μέτριο προς βαθύ χρώμα, μέτρια προς υψηλή οξύτητα, μέτριο προς υψηλό αλκοόλ, κομψές τανίνες και αρώματα που θυμίζουν κόκκινα και μαύρα φρούτα, όπως κεράσι και μαύρα μούρα, μπαχαρικά και φυτικότητα ενώ έχει δυνατότητα παλαίωσης.

Το Μαύρο είναι η κυρίαρχη ποικιλία από πλευρά ποσότητας, οι εκτάσεις της οποίας συνεχώς μειώνονται τα τελευταία χρόνια. Το Όφθαλμο δίνει μαλακά, εμπορικά κρασιά αλλά συνήθως χρησιμοποιείται σε χαρμάνι με άλλες ποικιλίες. Τέλος η Λευκάδα δίνει κρασιά με έντονο φρουτώδες άρωμα και σχετικά γεμάτο σώμα.

Το πιο φημισμένο κρασί της Κύπρου είναι η Κουμανταρία. Η Κύπρος έχει μακρόχρονη παράδοση στην παρασκευή ενισχυμένων κρασιών. 14 χωριά βόρεια της Λεμεσού παράγουν Κουμανταρία, για την χρησιμοποιούνται η λευκή ποικιλία Ξυνιστέρι και η ερυθρή Μαύρο. Τα σταφύλια λιάζονται και αφού τελειώσει η ζύμωση φυσιολογικά, ενδυναμόνωνται (προστίθεται αλκοόλη) και αφήνονται να παλαιώσουν σε βαρέλια για τουλάχιστον 2 χρόνια. Έχουν βαθύ χρώμα, είναι πολύ γλυκά, με αρώματα σταφίδας, ώριμων φρούτων, ξηρών καρπών σοκολάτας και καραμέλας. Συνδυάζονται με πλούσια γλυκά, όπως τα συροπιαστά, και την σοκολάτα. Παραδείγματα οινοποιείων που παράγουν Κουμανταρία είναι οι ΚΕΟ, Κέρσερα και SODAP.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

βιβλιαράκια||bookies

the books gave Matilda a hopeful and comforting message: you are not alone

Discover

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Lina's Cosmos

welcome to my cosmos!!! Μεγάλες δόσεις από Βιβλία, συγγραφή, δημιουργική γραφή, healthy tips με συμπληρώματα διατροφής και βότανα, φυσικές συνταγές καθώς και ιδέες για χειροποίητα δώρα.Προσθέστε φαντασία και καλή απόλαυση!!!

scientificlove

Physics, Chemistry, Psychology, entertainment, social network

Περιδιαβαίνοντας

- Passing through the Αrts, culture and civilization, nature and human

SKYLINE REPORTS

comedy magazine

Prosecco Trail

Welcome to a space about sparkling wine, winemakers and lost empires along the trails of the Alps and Adriatic Sea.

Iva Roskin

ivaroskin.wordpress.com

Adventure Travel Nepal

Nepal tour operator and trekking agent

Kula Kunywa

Tales of Taste

zumpoems

Zumwalt Poems Online

Stories That Are All True

...and some of them actually happened.

Arts Discourse

"berlari bolak-balik"

fotografia najwidoczniej realna

Wszystko, co nie pozwala przejść obojętnie...

the drunken cyclist

I have three passions: wine, cycling, travel, family, and math.

%d bloggers like this: