Αμπέλι β , vigneto b, vignoble b, mahastian b, weinberg b, vinamar jaistandus b, vinbergxardenon b, vinya b, vinograd b, vinea b, vynuogynas b, vinja b, wijngaard b, viinitarha b, winnica b, vinha b, vie b, vinice b

 mysamos
 
Για άλλη μια χρονιά η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (Ε.Ο.Σ.Σ)  κατατάχτηκε στις κορυφαίες σε κύκλο εργασιών οινοποιίες της Ελλάδας, καταλαμβάνοντας την 6η θέση ανάμεσα σε 750 οινοποιίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας!

Οι πέντε πρώτες σε κύκλο εργασιών είναι οι οινοποιίες “Τσάνταλη”, “Κουρτάκη”, “Μαλαματίνα”, “Cavino” και “Μπουτάρη”, ενώ η κορυφαία δεκάδα συμπληρώνεται με τις οινοποιίες “Τυρνάβου”, “Κουτσοδήμου”, “Κτήμα Βιβλία Χώρα” και “Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη”
Η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (Ε.Ο.Σ.Σ) ιδρύθηκε το 1934 και αποτελεί αναγκαστικό συνεταιρισμό ο οποίος συγκεντρώνει, οινοποιεί και εμπορεύεται κατ’ αποκλειστικότητα, για λογαριασμό των αμπελουργών της Σάμου, το σύνολο της παραγωγής τους.

Αποτελεί επίσης ένα εξαιρετικό “παράδειγμα για μίμηση” αφού με επαγγελματική και αξιοκρατική διοίκηση κατάφερε να κάνει διάσημο το πολύτιμο κρασί της Σάμου στα πέρατα του κόσμου (80% της συνολικής παραγωγής του εξάγεται με καλύτερο πελάτη την Γαλλία).

Η φετινή παραγωγή του Συνεταιρισμού Σάμου (τρυγητός 2015) αναμένεται να είναι στα περσινά περίπου επίπεδα (7.000.000 λίτρα) χωρίς να έχει επηρεαστεί από προβλήματα που παρουσιάζονται σε άλλες περιοχές της Ελλάδος.

Εξ αιτίας της φύσης που έχει ένας από τους παλαιότερους και ιδιαίτερα πετυχημένους Συνεταιρισμούς της χώρας μας (αναγκαστικός) και του συστήματος εκκαθάρισης κάθε χρονιάς που ολοκληρώνεται πολύ αργότερα, ιδίως όταν κάποιες ποσότητες παλαιώνονται σε δρύινα βαρέλια, η  Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (Ε.Ο.Σ.Σ) δεν υποχρεούται σε επίσημη δημοσίευση ισολογισμών, όντας υπόλογος απέναντι στους χιλιάδες αμπελουργούς – μέλη της.

Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις της Ε.Ο.Σ.Σ ο κύκλος εργασιών του 2014 ανέρχεται σε 11.179.000 Ευρώ, κατατάσσοντας την  Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (Ε.Ο.Σ.Σ) στην έκτη θέση των 10 κορυφαίων οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας μας και για το 2014.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ε.Ο.Σ Σάμου
Η Εταιρία

Η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (Ε.Ο.Σ.Σ) ιδρύθηκε το 1934, με τη συμμετοχή 25 τοπικών συνεταιρισμών, που αντιπροσωπεύουν όλους τους καλλιεργητές αμπέλου του νησιού και είναι ένας από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς της Ελλάδας. Η Ε.Ο.Σ.Σ συγκεντρώνει, οινοποιεί και εμπορεύεται κατ’ αποκλειστικότητα, για λογαριασμό των αμπελουργών της Σάμου, το σύνολο της παραγωγής τους, γεγονός που τη καθιστά ξεχωριστή ανάμεσα στις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας. Διαθέτει σήμερα δύο υπερσύγχρονα οινοποιεία, στο Μαλαγάρι και στο Καρλόβασι της Σάμου, συνολικής χωρητικότητας 20.000 τόνων και απασχολεί 85 περίπου άτομα.

Περί Σάμου

Μυθολογία, ιστορία και το εκφραστικό τοπωνύμιο Άμπελος να περιγράφει έναν από τους δύο ορεινούς όγκους που σχηματίζουν το νησί, όλα συνηγορούν για να μιλήσουν για έναν από τους ομορφότερους αμπελώνες του κόσμου, αυτόν της Σάμου.

Το σαμιώτικο κρασί που παράγεται σ’ αυτόν τον τόπο χαίρει σήμερα υψηλής αναγνωρισιμότητας σε όλο τον κόσμο και έχει ταυτίσει απόλυτα το όνομά του με τη γεωγραφική του προέλευση, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους πιο εκλεκτούς διεθνείς αμπελώνες.

Εξαγωγές

Οι εξαγωγές είναι πολύ σημαντικές και καλύπτουν το 80% της ετήσιας παραγωγής, που είναι περίπου 7.000 τόνοι κρασί. Η Γαλλία από μόνη της εισάγει το 60% της παραγωγής του νησιού, ενώ άλλες χώρες που εισάγουν σημαντικές ποσότητες σαμιακών οίνων είναι η Αγγλία, η Αυστραλία ,η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ελβετία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Σιγκαπούρη, η Σουηδία, η Φινλανδία, οι Σκανδιναβικές χώρες και, προσφάτως, χώρες της Άπω Ανατολής.

“Σαμία Άμπελος”

Η έκταση των καλλιεργούμενων αμπελώνων της Σάμου είναι περίπου 16.000 στρέμματα. Το 98 % και πλέον, των αμπελώνων αυτών, αφορούν την καλλιέργεια του λευκού, μικρόρωγου, μοσχάτου σταφυλιού της Σάμου, το οποίο θεωρείται ο πιο ευγενής κλώνος της μεγάλης οικογένειας των μοσχάτων. Απ’ αυτό παράγονται τα φημισμένα κρασιά “ΣΑΜΟΣ” και μικρή ποσότητα επιτραπέζιου οίνου, εξαιρετικής ποιότητας. Σε πολύ μικρό ποσοστό υπάρχει η καλλιέργεια δύο ερυθρών ποικιλιών, του Φωκιανού και του Ρητινού.

Οι αμπελώνες είναι εγκατεστημένοι κυρίως στις πλαγιές του βουνού Άμπελος, σε υψόμετρο μέχρι και τα 800 μέτρα, ανάμεσα στο γαλάζιο του ουρανού και της Αιγαιοπελαγίτικης θάλασσας, σε πανάρχαιες, χτιστές πεζούλες, φτιαγμένες για να συγκρατούν και να αποστραγγίζουν το πολύτιμο χώμα, δημιουργώντας απανωτές ταράτσες, στενές λουρίδες γης, όπου συχνά δε χωρά πάρα μόνο μία σειρά από κλήματα. Το εξαιρετικό υπέδαφος (χαλικώδες, σχιστολιθικό και με μεγάλη ικανότητα αποστράγγισης), σε συνδυασμό με το ευνοϊκό για την αμπελοκαλλιέργεια μικροκλίμα δίνουν τη δυνατότητα στα σταφύλια να ωριμάζουν σταδιακά και με τον πιο φυσικό τρόπο, όπως απαιτείται για όλα τα γλυκά κρασιά ευγενικής καταγωγής.

Προϊόντα & Διακρίσεις

Τα γλυκά μοσχάτα κρασιά της Σάμου αποτελούν μια ιδιαίτερη οικογένεια οίνων, μοναδικής αξίας παγκοσμίως. Η εξαιρετική, βελούδινη γεύση, ο αρωματικός πλούτος και οι χρυσαφένιες αποχρώσεις τους, τα έχουν φέρει στην κορυφή των προτιμήσεων του κοινού αλλά και των ειδικών όλου του κόσμου. Τα ξηρά λευκά κρασιά της Ε.Ο.Σ.Σ συνεχίζουν την οινική παράδοση των κατοίκων του νησιού και διακρίνονται για την απαλή ισορροπημένη γεύση και το λεπτό άρωμά τους. Το “ΣΑΜΟΣ” είναι το πρώτο Ελληνικό κρασί που αναγνωρίστηκε σαν Ο.Π.Ε. (Ονομασία Προελεύσεως Ελεγχόμενη) και, πάνω από έναν αιώνα, αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της Ελληνικής οινοποιίας στη διεθνή αγορά.

Τα προϊόντα της Ε.Ο.Σ.Σ έχουν τιμηθεί με εκατοντάδες χρυσά και άλλα μετάλλια διεθνών Εκθέσεων και έχουν υμνηθεί από τη λαϊκή Μούσα αλλά και από μεγάλους ποιητές, όπως ο λόρδος Βύρων, που στο λυρικό του έργο “Δον Ζουάν” γράφει: “Γέμισε ξέχειλη την κούπα με σαμιώτικο κρασί!

Πηγή: expohellas.analyst.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

LovArt's Corner

books, music, culture

Sizzles & Strings

Hostel-friendly recipes from an aspiring little chef. Fire Burn & Cauldron Bubble.

Afoodiehousewife

What's cookin' ??

WhiskySpeller

Thomas & Ansgar Speller exploring the world of distilled spirits. Geeks. Writers. Travellers. Photographers. Artists.

Bill the Butcher Wine Cellar

God made water, but man made wine ...

Diet Like Paradise

Be nourished for happy healthy life. Enjoy food, Enjoy life............................. No more Live to eat, but Eat well to live Better..................................................... Η τροφή δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα.......... Όμως, η καλή διατροφή μπορεί να προλάβει ή ακόμα να θεραπεύσει τα περισσότερα. Nutriton and Food Therapy. Healthy Tips for Soul and Body

Greek Raisins

κορινθιακή Σταφίδα

LifeWise

be the change

The Lion Wrath

Αll Kinds Of Arts. All Around The World

Hartaetoi

Γεια σας Παιδια!!!!!!!!!!

in my closet

στη ντουλάπα μου

ΠΟΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Συζήτηση για τα ελληνικά ποτά, την ιστορία τους, τους παραγωγούς τους, την διάθεση τους και γενικά για όλα τα σχετικά θέματα.

Nik4x4gv's Blog

Just another WordPress.com site

~~The Dawn Of Music~~

"Working Hard For Their Dreams"

PROJECT ANTISYSTEM

NEWS,MUSIC, SERIES, AND MORE

Κτήμα β, Vineyard b : Παραγωγή , Εμπορία και κατανάλωση αλκολούχων ποτών και όχι μόνο

Αμπέλι β , vigneto b, vignoble b, mahastian b, weinberg b, vinamar jaistandus b, vinbergxardenon b, vinya b, vinograd b, vinea b, vynuogynas b, vinja b, wijngaard b, viinitarha b, winnica b, vinha b, vie b, vinice b

%d bloggers like this: