Αμπέλι β , vigneto b, vignoble b, mahastian b, weinberg b, vinamar jaistandus b, vinbergxardenon b, vinya b, vinograd b, vinea b, vynuogynas b, vinja b, wijngaard b, viinitarha b, winnica b, vinha b, vie b, vinice b

 agrotypos.gr

Και όμως υπάρχουν αγροτικοί συνεταιρισμοί που αντέχουν στην οικονομική κρίση και πρωτοστατούν στις εξαγωγές

Τα λάθη του παρελθόντος (κομματικός εναγκαλισμός) αλλά και η οικονομική κρίση έχουν φέρει σε οικονομική «ασφυξία» μεγάλο αριθμό αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων και έχουν απαξιώσει την συνεταιριστική «ιδέα» σε μεγάλο αριθμό αγροτών. Όμως, παρά την αρνητική εικόνα που παρουσιάζεται, υπάρχουν κάποιοι συνεταιρισμοί που καταφέρνουν να παραμένουν υγιείς και να παρουσιάζουν κέρδη στους ισολογισμούς τους. Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τις διοικήσεις κάποιων από αυτούς (ΕΑΣ Καλαβρύτων, Παναιγιάλειος ΕΣ και ΕΑΣ Νάξου), οι οποίοι μας παρουσίασαν τον τρόπο λειτουργίας τους και που οφείλεται η οικονομική τους επιτυχία. Όπως όλοι μας επισήμαναν «μαγικές συνταγές» δεν υπάρχουν. Όμως οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και να αυξήσουν τις εξαγωγές, κάτι που θα φέρει πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι οι διοικήσεις τους να κάνουν σωστή οικονομική διαχείριση, τα προϊόντα τους να είναι προσανατολισμένα στις ανάγκες της διεθνής αγοράς με στόχο να αυξήσουν τις εξαγωγές του. Επίσης οι κερδοφόροι συνεταιρισμοί έχουν τη δυνατότητα να αναπληρώσουν τις τράπεζες και να χρηματοδοτούν τα μέλη τους.

Όσον αφορά το νομικό πλαίσιο, ο νόμος 4015 (νόμος Σκανδαλίδη) που ψηφίστηκε το 2011, δεν έφερε την αναμενόμενη «απογείωση» στο συνεταιριστικό κίνημα. Η προηγούμενη κυβέρνηση παρουσίασε ένα νέο σχέδιο νόμου αλλά δεν πρόλαβε να το φέρει στη Βουλή. Το σίγουρο είναι ότι η νέα κυβέρνηση, που θα σχηματιστεί μετά από τις εκλογές, καλείται, βάση του μνημονίου που ψηφίστηκε στα μέσα Αυγούστου, να παρουσιάσει ένα νέο νομοσχέδιο για την ενίσχυση και ανταγωνιστικότητα των αγροτικών συνεταιρισμών.

Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων (πρώην ΕΑΣ Καλαβρύτων)
Η Ένωση το 2014 είχε τζίρο 23 εκατ. ευρώ και παρουσίασε κέρδη (προ φόρων) ύψους 1,7 εκατ. ευρώ. Ο κ. Παύλος Σατολιάς, Πρόεδρος ΕΑΣ Καλαβρύτων, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής:

«Όλα ξεκινούν από το αν είναι υγιής ο Συνεταιρισμός, διότι μόνο έτσι μπορεί να έχει οικονομική επιφάνεια στις τράπεζες, στα επενδυτικά προγράμματα κ.α. να έχει μια καλή θέση στην αγορά και να μπορεί να έχει παρέμβαση. Εμείς έχουμε ευτυχίσει να έχουμε – εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια – μια συνεργασία με τον Σκλαβενίτη όπου απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής μας, ενώ ένα μικρότερο φεύγει σε εξαγωγές (Αμερική και Αυστραλία).

Το τελευταίο ενάμιση χρόνο, μέσα στη κρίση, δώσαμε βάρος στην εξωστρέφεια μας η οποία άνοιξε και αναμένουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον. Όταν λοιπόν υπάρχει μια τέτοια οικονομική επιφάνεια αναπληρώνουμε σε σχέση με τους αγρότες – παραγωγούς τράπεζες, κράτος, οτιδήποτε. Για παράδειγμα σας αναφέρω ότι τώρα που οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες μπορούμε και χρηματοδοτούμε τα μέσα παραγωγής. Δηλαδή μπορούμε να χρηματοδοτούμε τους κτηνοτρόφους – μέλη μας για ζωοτροφές, εφόδια κ.α. πριν καν έρθει η γαλακτοκομική περίοδος που θα παραδώσουν το προϊόν σε εμάς. Οπότε τους παρέχουμε όλα τα χρηματοδοτικά «εργαλεία» για να παράγουν τους δύσκολους αυτούς καιρούς.

Από εκεί και πέρα έχουμε προχωρήσει και ένα βήμα παρά πέρα. Όποιος θέλει να εκσυγχρονιστεί βοηθάμε οικονομικά (πάντα άτοκα) σε εξοπλισμό (παγολεκάνες, αρμεκτικά κ.α.). Έχουμε καταφέρει με απλά λόγια να διαμορφώσουμε ένα υγιές οικονομικό περιβάλλον στους κτηνοτρόφους μέλη μας που το μόνο που τους απασχολεί είναι να έχει καλή παραγωγή. Όλα τα παραπάνω τα έχουμε καταφέρει με προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια».

Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών
Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ) το 2014 είχε τζίρο 26,5 εκατ. ευρώ και παρουσίασε κέρδη εκμετάλλευσης 1,4 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη χρήσης (προ φόρων) ύψους 142.882 ευρώ. Ο κ. Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, πρόεδρος στην ΠΕΣ, ανέφερε τα εξής:

«Εμείς έχουμε στόχο την εξωστρέφεια και η ΠΕΣ στηρίζεται στις εξαγωγές για να έχει αυτή την θετική εικόνα. Μόλις το 2% των προϊόντων μας δεν κατευθύνονται στην εγχώρια αγορά. Όταν η ΠΕΣ εξάγει το 98% των προϊόντων της και βρίσκεται στις σωστές διεθνείς αγορές, τότε είναι δυνατόν να σταθεί στα πόδια της. Εμείς όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουμε στηριχτεί σε επενδύσεις για υποδομές, σε προσωπικό και τεχνογνωσία και με αυτό τον τρόπο έχουμε ένα νοικοκυρεμένο συνεταιρισμό. Μετατρέψαμε την Ένωση σε Ανώνυμη Εταιρεία βάση του νέου συνεταιριστικού νόμου. Όμως η ΠΕΣ λειτουργεί καθαρά με συνεταιριστικά κριτήρια.

Η αιχμή του δόρατος της Ένωσης είναι η μαύρη κορινθιακή σταφίδα. Την εξάγουμε σε 38 χώρες. Αυτό μας δίνει το απαραίτητο «οξυγόνο» και μας δίνει κερδοφόρους ισολογισμούς. Έτσι μπορούμε να στηρίζουμε τον παραγωγό κορινθιακής σταφίδας στην περιοχή μας αλλά και στην υπόλοιπη χώρα. Η ΠΕΣ είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία κορινθιακής σταφίδας. Εξάγει περίπου το 65% της ελληνικής παραγωγής. Εκτιμώ ότι είναι μια πολύ μεγάλη ποσότητα για τα ελληνικά δεδομένα. Την υπόλοιπη παραγωγή την εξάγουν περίπου δέκα ιδιώτες και συνεταιρισμοί. Έχουμε επίσης και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με την ονομασία «Ελίκη» που έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ. Και αυτό όμως εξάγεται προς τις αγορές των ΗΠΑ, της ΕΕ, του Καναδά κ.α.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από παραγωγούς και λειτουργεί πάντα προς όφελος του Συνεταιρισμού. Έχουμε βάλει τα κομματικά μας πιστεύω στην άκρη. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που μας ενώνει η αγάπη για τον συνεταιρισμό μας και για τα προϊόντα που καλλιεργούμε. Τα τελευταία χρόνια, με τον σωστό σχεδιασμό, καταφέραμε να έχουμε θετικά οικονομικά αποτελέσματα, αν και η χώρα μας βρίσκεται σε μια μεγάλη οικονομική κρίση».

ΕΑΣ Νάξου
Η ΕΑΣ το 2014 είχε τζίρο 16,5 εκατ. ευρώ και παρουσίασε κέρδη (προ φόρων) ύψους 240.707 ευρώ. Ο κ. Δημήτρης Καπούνης, Πρόεδρος ΕΑΣ Νάξου, δήλωσε τα εξής:

«Εκτός από τους κερδοφόρους ισολογισμούς έχουμε καταφέρει να έχουμε και αυξημένο τζίρο. Το 2015 εκτιμώ ότι τα κέρδη θα ξεπεράσουν τα 1,5 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις προς ασφαλιστικά ταμεία και αγρότες έχουν εξοφληθεί και το μόνο που χρωστάμε είναι τα χρέη προς την τράπεζα για επενδύσεις που έχουν ήδη γίνει. Όμως και τα επόμενα χρόνια προβλέπω ότι θα παρουσιάζουμε κερδοφορία. Αυτό οφείλεται στη σωστή διαχείριση και στην εξωστρέφεια που έχουμε στην Ένωση. Έχουμε αφήσει εκτός Ένωσης τα κομματικά. Η Διοίκηση πιστεύει σε αυτό που κάνει και το κάνει με όρεξη.

Επίσης κάνουμε στοχευμένες κινήσεις για να αυξήσουμε τα κέρδη μας. Δηλαδή προχωράμε σε διαφημιστικές καμπάνιες αλλά και συμμετοχή σε εκθέσεις του εξωτερικού. Αυτό γίνεται με στόχο να κερδίσουμε νέες αγορές και να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας.

Άποψή μου είναι ότι η εκάστοτε διοίκηση ενός συνεταιρισμού δεν θα πρέπει να κάνει την οικονομική διαχείριση. Αυτή θα πρέπει να γίνεται από τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Όσον αφορά τις εργασίες στα κτιριακά και τις αγορές μηχανημάτων, υπάρχει ειδική επιτροπή προσφορών που αποφασίζει τις εταιρείες που θα συνεργαστεί ο συνεταιρισμός. Έχουμε στόχο την παραγωγή νέων προϊόντων και την προβολή τους, που πρέπει να είναι στοχευμένη και με μικρό κόστος.

Αντιπροσωπεία του συνεταιρισμού έχει συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις. Κυνηγάμε τις νέες αγορές του εξωτερικού. Ακόμη προχωρήσαμε στην τυποποίηση των προϊόντων μας και τους δώσαμε brand name. Πριν 8 χρόνια η γραβιέρα Νάξου ήταν άγνωστη στο εξωτερικό. Η πατάτα Νάξου δεν κυκλοφορούσε τυποποιημένη. Προχωρήσαμε σε επενδύσεις και κατασκευάσαμε δικά μας συσκευαστήρια, με αποτέλεσμα να πωλούνται τυποποιημένα σήμερα όλα τα προϊόντα μας στην αγορά.

Η εξαγωγική αιχμή της ΕΑΣ Νάξου είναι η γραβιέρα που έχει πιστοποιηθεί σαν ΠΟΠ. Εξάγουμε αυτή την στιγμή σε Γαλλία, Γερμανία και Καναδά. Είχαμε προχωρήσει και σε συμφωνίες με τη Ρωσία αλλά το εμπάργκο μας χάλασε τα σχέδια. Επίσης στην Ουκρανία είχαμε συμφωνήσει με κάποιες μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αλλά ο πόλεμος «πάγωσε» την εξαγωγή. Όσον αφορά την Κίνα, αναμένουμε σε περίπου ένα χρόνο την έγκριση για να ξεκινήσουμε εξαγωγές».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Tag Cloud

Stories That Are All True

...and some of them actually happened.

Arts Discourse

"berlari bolak-balik"

fotografia najwidoczniej realna

Wszystko, co nie pozwala przejść obojętnie...

the drunken cyclist

I have three passions: wine, cycling, travel, family, and math.

patzaroula

nutrition - physical activity - motivation

Συναισθημάτων Νότες..!

#συναισθημάτων#νότες#

Recipesbybangash

discover new and interesting recipes

Kelsey Schmitt

Travel & Lifestyle

No Pressure Coffee

Bringing Specialty Coffee to the Caribbean

TwinMirrors

Look into our mirrors...You will see the most amazing things...

Hoping and Happines

People. Food. Art. Travel. Fun.

%d bloggers like this: