Αμπέλι β , vigneto b, vignoble b, mahastian b, weinberg b, vinamar jaistandus b, vinbergxardenon b, vinya b, vinograd b, vinea b, vynuogynas b, vinja b, wijngaard b, viinitarha b, winnica b, vinha b, vie b, vinice b

 agrotypos.gr

Η αγορά του οίνου στην Ιταλία, παραγωγή, κατανάλωση, εισαγωγές και εξαγωγές

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Οίνου (OIV), το 2014 η Ιταλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός οίνου παγκοσμίως με μερίδιο 16,5%. Την μεγαλύτερη παγκόσμια παραγωγή την έχει η Γαλλία (17,3%), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ισπανία (14,1%). Όσον αφορά την κατανάλωση, η Ιταλία το 2014 καταλαμβάνει την τρίτη θέση παγκοσμίως με περίπου 20 εκατ. εκατόλιτρα (8,3% της παγκόσμιας κατανάλωσης). Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική κατανάλωση οίνου στην Ιταλία παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια φθίνουσα πορεία. Σε σχέση με το 2010, η συνολική κατανάλωση παρουσιάζεται μειωμένη κατά 20% περίπου.

Η Ιταλία κατατάσσεται παγκοσμίως έβδομη με 36,5 λίτρα ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση. Η μέση παγκόσμια κατά κεφαλή κατανάλωση για το 2013 ανήλθε σε 3,4 λίτρα. Το μέγεθος αυτό για την Ελλάδα είναι 26,9 λίτρα.

Το 2014 η μηνιαία δαπάνη ενός ιταλικού νοικοκυριού υπολογίζεται σε περίπου 2.500 ευρώ. Από αυτά το 1,7% (περίπου 42,5 ευρώ) το διαθέτει για αγορά αλκοολούχων ποτών και καπνού.

Η Ιταλία είναι καθαρός εξαγωγέας οίνου, με τις εξαγωγές της το 2014 να αντιπροσωπεύουν το 19,8% των παγκόσμιων εξαγωγών. Οι κυριότερες χώρες που εξάγονται οι ιταλικοί οίνοι είναι: Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία και Καναδάς. Τα μη αφρώδη εμφιαλωμένα αντιπροσωπεύουν το 65,7% των εξαγωγών, ακολουθούν τα αφρώδη (22,8%), τα χύμα (7,8%) και λοιπά (2,7%). Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε 5.078 εκατ. εκατόλιτρα.

Όσον αφορά τις εισαγωγές οίνου στην χώρα για το 2014 ανήλθαν συνολικά σε 301 εκατ. εκατόλιτρα. Οι κυριότερες χώρες από τις οποίες εισήγαγε η Ιταλία ήταν: Γαλλία (48,8%), Ισπανία (22,9%), ΗΠΑ (14,9%), Γερμανία (3,5%) και Αυστραλία (3,1%).

Το 2014 το ελληνικό κρασί αποτελούσε μόλις το 0,4% των συνολικών ιταλικών εισαγωγών. Τα στοιχεία δείχνουν σημαντική και συνεχόμενη μείωση των ελληνικών εξαγωγών κρασιού προς την Ιταλία. Ο μούστος αποτελεί περίπου το 50% των ελληνικών εξαγωγών μας προς την Ιταλία.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Tag Cloud

SKYLINE REPORTS

comedy magazine

Prosecco Trail

Welcome to a space about sparkling wine, winemakers and lost empires along the trails of the Alps and Adriatic Sea.

Eva Roskin

evaroskincom.wordpress.com

Kula Kunywa

Tales of Taste

zumpoems

Zumwalt Poems Online

The Friendly Ghost.

An online Diary of a Greek girl that wanna be an artist

Stories That Are All True

...and some of them actually happened.

Arts Discourse

"berlari bolak-balik"

fotografia najwidoczniej realna

Wszystko, co nie pozwala przejść obojętnie...

the drunken cyclist

I have three passions: wine, cycling, travel, family, and math.

patzaroula

nutrition - physical activity - motivation

%d bloggers like this: